Maser pruža razne vrste masaža, kako bi poboljšao kvalitetu života svojih klijenata. Cilj mu je normalizirati stanje mekanog tkiva kod osobe koju masira. Neki od učinaka koje postiže masažom su uklanjanje mišićne napetosti, poboljšanje mišićnog tonusa i protoka krvi, pojačano izlučivanje štetnih tvari nakupljenih u organizmu, poboljšanje probave, veća tjelesna pokretljivost, smanjenje bolova, poboljšanje zdravlja, povećanje sportske spremnosti, oslobađanje od stresa, tjelesna i psihička opuštenost.

Ovisno o potrebama klijenta provodi sportsku, medicinsku ili kozmetičku masažu. Kada mu je cilj povećati fizičku spremnost sportaša i smanjiti nepoželjne posljedice pojačane fizičke aktivnosti, primjenjuje sportsku masažu. Medicinsku masažu provodi kada mu je cilj smanjenje bolova, poboljšanje pokretljivosti i gipkosti tijela, liječenje ozljeda ili oboljenja tkiva i organa. Ova vrsta masaže pojačava djelovanje terapeutskih postupaka drugih zdravstvenih stručnjaka. Ako provodi medicinsku masažu, prije razvijanja plana tretmana, savjetuje se s drugim zdravstvenim stručnjacima kao što su fizioterapeuti, kiropraktičari i liječnici.

Prije provođenja masaže, maser priprema prostoriju u kojoj će masirati. Ovo pripremanje uključuje odabir umirujuće glazbe, zagrijavanje prostorije. Miješaju se i zagrijavaju ulja, grije kamenje, pripremaju vodene i parne kupke, postavljaju infracrvene lampe i sl.

Tijekom masaže, maser nizom sustavnih pokreta tretira mekana tkiva kao što su koža, mišići i vezivno tkivo. Primjenjuje pokrete kao što su trljanje, tapkanje, gnječenje, drmanje, pritiskanje i istezanje, kako bi normalizirao stanje mekanog tkiva kod klijenta. Pokrete izvodi koristeći ruke, dlanove, lakat ili koljeno, a ponekad i stopala. Prilikom masaže može koristiti i pomoćna sredstva, kao što su kupke u vodenim vrtlozima, parne i vruće kupke, topli i hladni oblozi, led, vruće kamenje, infracrvene lampe, eterična i prirodna ulja, kreme, losioni, masne tekućine sa alkoholom, aparati za masiranje i dr.

NASTAVA

Trajanje programa: 300 sati

Završetkom ovog programa stječete 12 CSVET bodova.

Uvjeti upisa:

 • Cjelovita kvalifikacija na razini 4.1

Program obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije klasične ručne masažne tehnike provodi se redovitom nastavom u trajanju od 300 sati, uz mogućnost izvođenja teorijskog dijela programa putem online prijenosa u stvarnom vremenu putem aplikacija za virtualno učenje (vođeni proces učenja i poučavanja) a učenje temeljeno na radu isključivo uživo, u specijaliziranim kabinetima i/ili kod poslodavaca s kojim Ustanova ima sklopljeni ugovor o suradnji.

Ishodi učenja ostvaruju se dijelom vođenim procesom učenja i poučavanja u trajanju od 50 sati, dijelom učenjem temeljenim na radu u trajanju od 190 sati, a dijelom samostalnim aktivnostima polaznika, u trajanju od  60 sati.

Učenje temeljeno na radu obuhvaća izvršenje konkretnih radnih zadaća u simuliranim ili stvarnim uvjetima.

ZNANJE, VJEŠTINE I KOMPETENCIJE KOJE SE STJEČU ZAVRŠETKOM PROGRAMA

 • Pripremiti klijenta s obzirom na vrstu masaže i dio tijela koji se masira
 • Primjenjivati higijenske mjere dezinfekcije prostora, radnog mjesta, pribora i opreme
 • Primijeniti procedure i pravila za izvođenje klasične ručne masaže: smjer, pritisak, ritam, vrijeme
 • Prepoznati indikacije i kontraindikacije klasičnu ručnu masažu
 • Izvoditi pokrete klasične ručne masaže: glađenje, trljanje, gnječenje i skup pokreta (lupkanja, sjeckanje, vibracije, štipkanja)
 • Povezati pokrete klasične ručne masaže za pojedine dijelove tijela: dekolte, vrat, lice, vlasište, leđa, ruke, noge, stopala, trbuh
 • Izvoditi klasičnu ručnu masažu cijelog tijela u zadanom vremenu
 • Primijeniti odgovarajuće preparate za klasičnu ručnu masažu i procijeniti potrebnu količinu preparata za masažu lica i tijela
 • Razlikovati sportsku i relaksirajuću klasičnu ručnu masažu
 • Planirati i upravljati vremenom za izvođenje ciljanog tretmana 
 • Planirati postupke zaštite okoliša
 • Pravilno zbrinuti sve vrste otpada u radnom prostoru

Dokumenti potrebni za upis:

 • završna svjedodžba (trogodišnja/četverogodišnja srednja škola)
 • domovnica i rodni list
 • osobna iskaznica

MOGUĆNOSTI ZAPOŠLJAVANJA

Maseri se mogu zaposliti u obrtima za masažu tijela, fitness i wellnes centrima, kozmetičkim salonima, domovima za starije i nemoćne osobe, hotelima, sportskim klubovima.

Maseri mogu otvoriti vlastiti obrt za masažu, uz uvjet da su završili program osposobljavanja za zanimanje maser u nekoj od ustanova za obrazovanje odraslih.

Nakon uspješno završenog programa dobiva se Uvjerenje o osposobljavanju koje se može evidentirati u elektroničkom zapisu podataka iz područja radnih odnosa (e-radnoj knjižici). Prijave za upis se primaju tijekom cijele godine, a nastava počinje po formiranju grupe.