Program obrazovanja za stjecanje djelomične kvalifikacije poslužitelj hrane i pića provodi se redovitom nastavom u trajanju od 1000 sati, uz mogućnost izvođenja teorijskog dijela nastave putemonline prijenosa u stvarnom vremenu.
Ishodi učenja ostvaruju se dijelom vođenim procesom učenja u ustanovi, u trajanju od 330 sati, dijelom učenjem temeljenim na radu u trajanju od 595 sati, a dijelom samostalnim aktivnostima polaznika, u trajanju od 75 sati.
Učenje temeljeno na radu odvija se u specijaliziranoj učionici gdje se izvode simulacije stvarnih problemskih situacija, kao i u prostorima poslodavaca.
Uvjeti za upis:
- Posjedovanje prethodne kvalifikacije minimalno na razini 1 HKO (završena osnovna škola)
- Važeća sanitarna iskaznica
- Liječničko uvjerenje medicine rada o zdravstvenoj sposobnosti za posluživanje hrane i pića
CSVET bodovi koji se stječu programom: 40
Kompetencije koje se programom stječu:
- Razlikovati vrste i namjenu prostorija u ugostiteljskom objektu
- Primijeniti pravila za održavanje osobne higijene, higijene radnog prostora i odgovarajuće radne odjeće
- Održavati urednost i čistoću pribora, posuđa, opreme i uređaja u ugostiteljskim prostorijama
- Izvršiti pomoćne poslove prema nalogu (pranje, čišćenje i dezinficiranje ugostiteljskih prostora)
- Izvršiti završne radove u prostorijama i prostorima ugostiteljskog odjela
- Obaviti pripremne radove u poslužnom odjelu prije početka dnevnog poslovanja
- Objasniti postupak pripreme pića i napitaka
- Prezentirati i dekorirati piće u odgovarajućim čašama
- Rukovati aparatima i sitnim inventarom sukladno pravilima ugostiteljskog objekta
- Primijeniti pravila bontona u poslovnoj komunikaciji
- Primijeniti i pratiti zakonske odredbe o hrani
- Provoditi zbrinjavanje otpada sukladno zakonskim propisima zaštite okoliša i održivog razvoja
- Nositi propisanu radnu odjeću prilikom izvršavanja zadataka
- Održavati radni prostor u skladu s postojećim propisima ugostiteljskog objekta i higijensko sanitarnim propisima
Moduli od kojih se sastoji program:
- Sigurnost na radu
- Higijena u ugostiteljstvu
- Osnove ugostiteljskog posluživanja
- Pripremni radovi u ugostiteljskom prostoru
- Posluživanje gosta
- Poslovni bonton u turizmu i ugostiteljstvu
- Zbrinjavanje otpada