Program obrazovanja za stjecanje djelomične kvalifikacije priprematelj jednostavnih slastica provodi se redovitom nastavom u trajanju od 950 sati, uz mogućnost izvođenja teorijskog dijela programa putem online prijenosa u stvarnom vremenu putem aplikacija za virtualno učenje (vođeni proces učenja i poučavanja) a učenje temeljeno na radu isključivo uživo, u specijaliziranim učionicima i/ili kod poslodavaca (ugostiteljskim objektima) s kojim Ustanova ima sklopljeni ugovor o suradnji.

Ishodi učenja ostvaruju se dijelom vođenim procesom učenja i poučavanja u trajanju od 300 sati, dijelom učenjem temeljenim na radu u trajanju od 495 sati, a dijelom samostalnim aktivnostima polaznika, u trajanju od  165 sati.

Učenje temeljeno na radu obuhvaća rješavanje problemskih situacija i izvršenje konkretnih radnih zadaća u simuliranim ili stvarnim uvjetima.

CSVET bodovi koji se stječu programom: 38

Uvjeti za upis:

  • Posjedovanje prethodne kvalifikacije minimalno na razini 1 HKO  (završena osnovna škola)
  • Važeća sanitarna iskaznica
  • Liječničko uvjerenje medicine rada o zdravstvenoj sposobnosti za pripremu jednostavnih slastica

 

Kompetencije koje se programom stječu:

  1. Izmjeriti i pripremiti namirnice prema recepturi i normativima
  2. Odabrati sastojke za pripremu pojedinačnih slastica poštivajući recept i normative
  3. Pripremiti osnovna tijesta, slastičarske smjese i kreme
  4. Primijeniti postupke pečenja, kuhanja, zagrijavanja, smrzavanja i druge toplinske obrade slastica
  5. Koristiti adekvatne tehnike guljenja, usitnjavanja, mljevenja, rezanja, ribanja i usitnjavanja namirnica za upotrebu u slasticama
  6. Rezati i oblikovati slastice
  7. Puniti i ukrasiti slastice
  8. Servirati slasticu uvažavajući vrstu i namjenu slastice
  9. Održavati, skladištiti i pravilno deklarirati gotove slastičarske proizvode
  10. Koristiti namirnice biljnog i životinjskog podrijetla kod izrade slastica
  11. Skladištiti namirnice obzirom na vrstu namirnice
  12. Koristiti opremu i uređaje na siguran i ispravan način
  13. Adekvatno zbrinuti zdravstveno neispravne namirnice
  14. Koristiti postupke adekvatnog zbrinjavanje po okolinu štetnih materijala
  15. Poštivati postupke zaštite okoliša pri izradi slastica
  16. Poštivati zdravstvene, sigurnosne higijenske i druge propise povezane s hranom
  17. Održavati sigurno higijensko i pouzdano radno okruženje korištenjem adekvatnih postupaka održavanja osobne higijene i poštivanjem propisa o zaštiti na radu

 

 

Moduli od kojih se sastoji program:

  • Sigurnost na radu
  • Higijena u slastičarstvu
  • Radne procedure u slastičarstvu
  • Namirnice u slastičarstvu i njihovo skladištenje
  • Pripremanje radnog mjesta, uređaja, oprema i alata za rad u slastičarstvu
  • Izrada jednostavnih slastica od različitih vrsta tijesta
  • Izrada jednostavnih slastica od različitih vrsta smjesa
  • Osnovne kreme, nadjevi i slastice od voća
  • Ukrašavanje i serviranje jednostavnih slastica
  • Zbrinjavanje otpada u slastičarstvu