Program obrazovanja za stjecanje djelomične kvalifikacije priprematelj jednostavnih slastica provodi se redovitom nastavom u trajanju od 950 sati, uz mogućnost izvođenja teorijskog dijela programa putem online prijenosa u stvarnom vremenu putem aplikacija za virtualno učenje (vođeni proces učenja i poučavanja) a učenje temeljeno na radu isključivo uživo, u specijaliziranim učionicima i/ili kod poslodavaca (ugostiteljskim objektima) s kojim Ustanova ima sklopljeni ugovor o suradnji.
Ishodi učenja ostvaruju se dijelom vođenim procesom učenja i poučavanja u trajanju od 300 sati, dijelom učenjem temeljenim na radu u trajanju od 495 sati, a dijelom samostalnim aktivnostima polaznika, u trajanju od 165 sati.
Učenje temeljeno na radu obuhvaća rješavanje problemskih situacija i izvršenje konkretnih radnih zadaća u simuliranim ili stvarnim uvjetima.
CSVET bodovi koji se stječu programom: 38
Uvjeti za upis:
- Posjedovanje prethodne kvalifikacije minimalno na razini 1 HKO (završena osnovna škola)
- Važeća sanitarna iskaznica
- Liječničko uvjerenje medicine rada o zdravstvenoj sposobnosti za pripremu jednostavnih slastica
Kompetencije koje se programom stječu:
- Izmjeriti i pripremiti namirnice prema recepturi i normativima
- Odabrati sastojke za pripremu pojedinačnih slastica poštivajući recept i normative
- Pripremiti osnovna tijesta, slastičarske smjese i kreme
- Primijeniti postupke pečenja, kuhanja, zagrijavanja, smrzavanja i druge toplinske obrade slastica
- Koristiti adekvatne tehnike guljenja, usitnjavanja, mljevenja, rezanja, ribanja i usitnjavanja namirnica za upotrebu u slasticama
- Rezati i oblikovati slastice
- Puniti i ukrasiti slastice
- Servirati slasticu uvažavajući vrstu i namjenu slastice
- Održavati, skladištiti i pravilno deklarirati gotove slastičarske proizvode
- Koristiti namirnice biljnog i životinjskog podrijetla kod izrade slastica
- Skladištiti namirnice obzirom na vrstu namirnice
- Koristiti opremu i uređaje na siguran i ispravan način
- Adekvatno zbrinuti zdravstveno neispravne namirnice
- Koristiti postupke adekvatnog zbrinjavanje po okolinu štetnih materijala
- Poštivati postupke zaštite okoliša pri izradi slastica
- Poštivati zdravstvene, sigurnosne higijenske i druge propise povezane s hranom
- Održavati sigurno higijensko i pouzdano radno okruženje korištenjem adekvatnih postupaka održavanja osobne higijene i poštivanjem propisa o zaštiti na radu
Moduli od kojih se sastoji program:
- Sigurnost na radu
- Higijena u slastičarstvu
- Radne procedure u slastičarstvu
- Namirnice u slastičarstvu i njihovo skladištenje
- Pripremanje radnog mjesta, uređaja, oprema i alata za rad u slastičarstvu
- Izrada jednostavnih slastica od različitih vrsta tijesta
- Izrada jednostavnih slastica od različitih vrsta smjesa
- Osnovne kreme, nadjevi i slastice od voća
- Ukrašavanje i serviranje jednostavnih slastica
- Zbrinjavanje otpada u slastičarstvu