Program obrazovanja za stjecanje djelomične kvalifikacije priprematelj jednostavnih slanih jelaprovodi se redovitom nastavom u trajanju od 1275 sati,uz mogućnost izvođenja teorijskog dijela nastave putem online prijenosa u stvarnom vremenu.
Ishodi učenja ostvaruju se dijelom vođenim procesom učenja u ustanovi, u trajanju od 290 sati, dijelom učenjem temeljenim na radu u trajanju od 855 sati, a dijelom samostalnim aktivnostima polaznika, u trajanju od 130 sati.
Učenje temeljeno na radu odvija se u specijaliziranoj učionici gdje se izvode simulacije stvarnih problemskih situacija, kao i u prostorima poslodavaca.
Uvjeti za upis:
- Posjedovanje prethodne kvalifikacije minimalno na razini 1 HKO (završena osnovna škola)
- Važeća sanitarna iskaznica
- Liječničko uvjerenje medicine rada o zdravstvenoj sposobnosti za pripremu jednostavnih slanih jela.
CSVET bodovi koji se stječu programom: 51
Kompetencije koje se programom stječu:
- Pripremiti i odabrati potrebnu opremu, alat i strojeve te uređaje prema zahtjevima radnog procesa u ugostiteljskoj kuhinji
- Pripremiti radni prostor kuhinje prema nalogu kuhara
- Izvršiti pomoćne poslove prema nalogu (pranje, čišćenje i dezinficiranje ugostiteljskih prostora
- Primijeniti odgovarajuće tehnike i tehnologije rada prema namirnicama i jelu koje se izrađuje
- Mehanički pripremiti povrće, meso, ribu i ostale namirnice za korištenje u jelima
- Koristiti tehnike i alate mehaničke pripreme namirnica prema vrsti i namjeni namirnice
- Gotoviti jela odabirom pravilne termičke obrade prema zakonitostima struke
- Koristiti opremu i sredstva za čišćenje u kuhinji prema vrsti i namjeni kuhinjske opreme i površina
- Koristiti postupke održavanja higijene radnog prostora i opreme prema standardima rada u kuhinji
- Provoditi zbrinjavanje otpada sukladno zakonskim propisima zaštite okoliša i održivog razvoja
- Nositi propisanu radnu odjeću prilikom izvršavanja zadataka
- Održavati urednost i čistoću pribora, posuđa, opreme i uređaja u ugostiteljskim prostorijama
- Održavati radni prostor u skladu s postojećim propisima ugostiteljskog objekta i higijensko sanitarnim propisima
- Sudjelovati u skladištenju namirnica
Moduli od kojih se sastoji program:
- Sigurnost na radu
- Higijena radnog prostora
- Kuhinjska oprema i uređaji
- Ugostiteljska kuhinja
- Živežne namirnice
- Priprema namirnica za obradu
- Osnove obrade živežnih namirnica
- Zbrinjavanje otpada