Mesar obavlja poslove klanja stoke i rasijecanja mesa, obrađuje pojedine dijelove, obavlja kategorizaciju mesa, prerađuje ga i proizvodi mesne prerađevine.
Trajanje programa: 120
Teorijska nastava: 40 sati
Praktična nastava: 80 sati
Program osposobljavanja u trajanju od 120 sati realizirati će se redovitom i/ili konzultativno-instruktivnom nastavom. Teorijski dio programa u trajanju od 40 sati izvodi se u učionici ustanove, a praktični dio programa u trajanju od 80 sati se izvodi u poduzeću ili obrtu registriranom za obradu mesa
UVJETI UPISA
Završena najmanje osnovna škola.
Starost najmanje 15 godina.
Liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova mesar.
KOMPETENCIJE KOJE POLAZNIK STJEČE ZAVRŠETKOM PROGRAMA
Polaznik će:
- Primijeniti osnovne higijenske i sanitetske mjere osobne higijene, radnog prostora, alata i strojeva
- Primijeniti i provoditi postupke obrade trupa i iznutrica za daljnju obradu
- Koristiti i održavati ručni alat, pribore i strojeve za obradu mesa
- Razlikovati vrste mesa za daljnju obradu
- Primijeniti postupke proizvodnje mesnih proizvoda i prerađevina
- Primijeniti pravila zaštite na radu pri poslovima mesara i pravila pružanja prve pomoći
Po uspješnom završetku obrazovanja polaznici će znati razlikovati stoku po vrsti, građi i tipu te koristiti odgovarajuće postupke pripreme stoke za klanje;
Razlikovati, odabrati i koristiti odgovarajuće postupke omamljivanja, klanja, šurenja, rasijecanja trupala i egzenteracija životinja te razvrstavati vrste mesa pri obradi za različite namjene;
Obraditi i kategorizirati meso na ispravan način;
Konzervirati meso i proizvode od mesa različitim postupcima na ispravan način (hlađenjem, smrzavanjem, soljenjem i salamurenjem, primjenom topline, sušenjem i dimljenjem);
Proizvoditi trajne i polutrajne suhomesnate proizvode uz nadzor majstora;
Prepoznati svojstva i kvalitetu mesa, mesnih proizvoda i greške u proizvodnji te otkloniti moguće nedostatke i mane;
Upotrebljavati uređaje, opremu i alate u svim postupcima prerade mesa i mesnih proizvoda na pravilan i siguran način;
Planirati troškove i plasman mesa i mesnih proizvoda na tržište;
Primijeniti postupke provođenja higijene i sanitacije te norme haccp-a;
Primijeniti mjere zaštite na radu, zaštite od požara i pružiti osnovnu prvu pomoć do dolaska stručne osobe.
MOGUĆNOSTI ZAPOŠLJAVANJA
Mesar može raditi na različitim područjima: na poslovima klanja stoke, preradi mesa i iznutrica, pripremi suhomesnatih proizvoda, termičkoj obradi mesa i mesnih prerađevina, u trgovini kao prodavač mesa i mesnih prerađevina, pri skladištenju i pripremi mesa za skladištenje i prodaju. Ukoliko položi majstorski ispit ispred Hrvatske obrtničke komore može otvoriti samostalni obrt.
Nakon uspješno završenog programa dobiva se Uvjerenje o osposobljavanju koje se može evidentirati u elektroničkom zapisu podataka iz područja radnih odnosa (e-radnoj knjižici). Prijave za upis se primaju tijekom cijele godine, a nastava počinje po formiranju grupe.